Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η ζύμη του αφράτου κέικ!

Τρόπος: Αφού έχουμε τα υλικά της συνταγής μας, μπροστά μας για να κάνουμε ένα αφράτο κέικ, θα πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα.
Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο. Πρέπει να είναι παγωμένο. Για να χρησιμοποιήσουμε 3/4 βούτυρο, χωρίζουμε με προσοχή το βούτυρο στα 4, και χρησιμοποιούμε τα 3 κομμάτια.
Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες ή κόντιτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μείγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε στη φόρμα, ένα μέρος του μείγματος για το κέικ σκέτο, και μετά το υπόλοιπο με τις σταφίδες ή καρύδια. Όταν βάζουμε ξηρούς καρπούς καλό θα είναι να μη χρησιμοποιούμε φόρμα με πολλές εσοχές.
Αν κάνουμε κέικ με καφέ στιγμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον καφέ με τους χοντρούς κόκκους, και δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε πολύ με το μείγμα, αν θέλουμε να διατηρηθεί ο καφές.
Το μείγμα όταν μπαίνει στη φόρμα, δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας, γιατί θα φουσκώσει.
Όταν έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα, κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται, και να βγαίνει με επίπεδη βάση, και όχι με ''κούρμπα''.
Ψήνουμε το κέικ, στους 175 βαθμούς, όχι σε αέρα, αλλά στις αντιστάσεις πάνω κάτω, και πάντα στη σχάρα, για να ψηθεί πρώτα μέσα, και μετά από πάνω.
Όταν αναμειγνύουμε τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά, καλό θα είναι οι κινήσεις μας να είναι απαλές, κυκλικές και από μέσα προς τα έξω, ώστε να μπαίνει αέρας στη ζύμη και να την κάνει ανάλαφρη.
Για να φουσκώσει το κέικ μας σωστά, μόλις ρίξουμε τη ζύμη στη φόρμα, ανακατεύουμε ξανά με ελαφριές κινήσεις, ώστε να σπάσουν τυχόν φουσκάλες που θα έχουν δημιουργηθεί.
Η ζύμη χυλός, δεν πρέπει να είναι πολύ αραιή, ούτε πολύ σφιχτή. Στην αραιή προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, και στην σφιχτή, χυμό πορτοκαλιού.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι, ο φούρνος δεν πρέπει να ανοίγει, κατά τη διάρκεια του ψησίματος που το κέικ μας φουσκώνει.
Όταν νομίζουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, μπήγουμε ένα μαχαίρι, και αν βγει λερωμένο, τότε σημαίνει ότι το κέικ θέλει ακόμα ψήσιμο. Το καθαρό μαχαίρι, σημαίνει ότι η διαδικασία ψησίματος έχει τελειώσει.


Καλή σας επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου