Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ρολό με κρέμα λεμονιού!

Υλικά: 50 γρ. βούτυρο
3 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ξύσμα γκρέιπφρουτ
1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο
100 γρ. ζάχαρη άχνη


Για την κρέμα: 1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα 3 λεμονιών
4 αβγά
1 κούπα χυμό λεμονιού
ζελατίνη που έχει μαλακώσει σε 3 κουταλιές νερό
125 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου


Τρόπος: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν έχουμε στο μπρίκι.
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, το αμυγδαλέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να πήξει. Προσθέτουμε το ξύσμα του γκρέιπφρουτ .
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Σταδιακά και με μαλακές κινήσεις, την προσθέτουμε εναλλάξ με το αλεύρι στο μείγμα των κρόκων.
Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και καλύπτουμε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 10΄.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 5΄. Το βγάζουμε προσεκτικά το κέικ από το ταψάκι, προσεκτικά και το αναποδογυρίζουμε σε άλλο χαρτί.Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Στο μπολ του μπεν-μαρί  πλάθουμε με τα χέρια το ξύσμα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά, και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο μπεν μαρί μέχρι να φτάσει η κρέμα τους 180 βαθμούς. Χρειάζονται περίπου 10΄. Ανακατεύουμε πάντα, βγάζουμε από τη φωτιά, και τη βάζουμε σε μπλέντερ με τη ζελατίνη. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήνουμε να κρυώσει έως να φθάσει στους 140 βαθμούς. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ένα, δηλαδή μια μαλακή πηχτή κρέμα. Βάζουμε σε δοχείο με καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες.


Απλώνουμε την κρέμα στο κέικ, και το τυλίγουμε ρολό. Κλείνουμε σε διαφανή μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Πριν το σερβίρουμε αφαιρούμε την μεμβράνη και πασπαλίζουμε με άχνη.


Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου