Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Σπιτική ζύμη!!

Τρόπος: Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μας με το αλάτι, στις ποσότητες που αναφέρει η συνταγή μας.
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στις ποσότητες που μας λέει πάλι η συνταγή, σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του αλευριού, και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.
Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας, και προσθέτουμε σταδιακά νερό.
Η ζύμη μας έχει πάρει όσο νερό χρειάζεται, όταν δεν κολλάει πια πολύ, στα χέρια μας.
Όταν η ζύμη μας έχει πάρει όλο της το αλεύρι, και δεν είναι νερουλή, ξεκινάμε το ζύμωμα.
Αν η ζύμη μας είναι νερουλή, προσθέτουμε αλεύρι, αν δεν μπορεί να πάρει όλο το αλεύρι της, και μένει στον πάτο της λεκάνης, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Η καλύτερη λύση για να ζυμώσουμε σωστά και γρήγορα, είναι να βάλουμε τη ζύμη πάνω στο πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι, όπου θα έχουμε ήδη στρώσει ένα κομμάτι μουσαμά ή μια μεγάλη λεία επιφάνεια, που θα την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
Φτιάχνουμε μια μπάλα από το ζυμάρι, τη διπλώνουμε στα δύο, και την ανοίγουμε πατώντας τα μήλα από τις παλάμες μας, δυνατά πάνω της.
Μετά τη γυρνάμε 90 μοίρες, και επαναλαμβάνουμε.
Πασπαλίζουμε αν χρειάζεται τη ζύμη με αλεύρι, ώστε να μη κολλάει στο χέρι ή στο τραπέζι μας.
Συνεχίζουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και αφράτη.
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε πολύ ελαφρά λαδωμένη λεκάνη, το σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί ή με μεμβράνη, και τυλίγουμε τη λεκάνη με κουβέρτα ώστε να φουσκώσει η ζύμη.
Αν βιαζόμαστε πολύ, βράζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε τη λεκάνη πάνω στη κατσαρόλα, για να φουσκώσει η ζύμη στο μισό χρόνο.


Αν θέλουμε να κάνουμε ζύμη για πίτα, σε ένα κιλό αλεύρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι, λάδι , αν θέλουμε χυμό πορτοκαλιού, και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια λεία μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε αρκετά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε σε κομμάτια και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια.


Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια: