Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Σπανακόπιτα με λάδι!!

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλεύρι ακόμα
1 1/2 κιλό σπανάκι 
λάδι
χυμό πορτοκαλιού
αλάτι
7 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομματάκια
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
νερό χλιαρό
λίγος τραχανάς
λίγο ρύζι
πιπέρι


Τρόπος: Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι σε πολλά νερά. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το πασπαλίζουμε με αλάτι και το τρίβουμε, όπως τρίβουμε ένα ρούχο για να βγάλουμε το λεκέ.
Το στύβουμε καλά. Το ρίχνουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, λάδι, λίγο τραχανά, λίγο ρύζι για να τραβήξει τα υγρά της πίτας μας, πιπέρι, λίγο αλάτι με προσοχή να μη γίνει το μείγμα αλμυρό. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε λίγο.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μας, με λίγο αλάτι, λάδι, και το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε νερό χλιαρό, και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι, μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και αφράτη.
Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν είναι νερουλή λίγο νερό.
Ζυμώνουμε με το χέρι, κάνουμε στη συνέχεια μπάλα τη ζύμη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια τέσσερα. 
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο λεπτό, γυρίζοντας κατά διαστήματα και από την άλλη πλευρά. 
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, τυλίγουμε ένα γύρισμα το φύλλο στον πλάστη και το σηκώνουμε σκεπάζοντας το ταψί μας. Ανοίγουμε και δεύτερο λεπτό φύλλο και το στρώνουμε από πάνω.
Ρίχνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, και καλύπτουμε με το φύλλο που εξέχει.
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Στρώνουμε και αυτά τα φύλλα πάνω από τη γέμιση.
Τα γυρίζουμε ελαφρά στην άκρη.
Αφού τα στρώσουμε καλά, χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι τη πίτα μας, σε σειρές οριζόντιες και κάθετες. Ρίχνουμε λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.


Καλή σας όρεξη!!

2 σχόλια:

  1. me tin oreksi 8a meino...trelenomai gia spanakopita alla den vrisko xrono na ftiakso mia na anoikso fullo kai na pluno to spanaki...kali oreksi se sas loipon...mia pou eimai sigouri den emeine psixoulaki!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες πότε θες και σου στέλνω κομμάτι!
      Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ ωραία! Και όποτε φτιάχνουμε δεν μένει τίποτα για την άλλη μέρα!
      Υπομονή! Θα έρθει η ώρα που θα την φτιάξεις και θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα!
      Και πού να δεις αυτή με το πράσο και το σπανάκι!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή