Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Γιαλαντζί ντολμαδάκια!

Υλικά: 300 γρ. αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι
1 φλιτζάνι λάδι
4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια νερό βραστό
1 κουταλιά σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος
1 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά)
λεμόνι


Τρόπος: Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε με νερό κρύο.
Καθαρίζουμε το ρύζι, το πλένουμε αρκετά και το στεγνώνουμε με πετσέτα.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το μισό λάδι, και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν.
Πριν πάρουν ξανθό χρώμα, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό, κι αν θέλουμε τη σταφίδα και το κουκουνάρι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τον μαϊντανό, τον άνηθο, και τον δυόσμο και προαιρετικά τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 10΄.
Όταν κρυώσει λίγο, βάζουμε με ένα κουταλάκι μείγμα πάνω σε κάθε αμπελόφυλλο.
Το τυλίγουμε πρώτα στα πλάγια και μετά από πάνω προς τα κάτω ρολό, να κλειστεί η γέμιση.
Βάζουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, και 2 φλιτζάνια νερό, βάζουμε από πάνω τους ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σιγανά για 30΄, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει μόνο το φαγητό με το λάδι του.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με γαρνιτούρα φέτες λεμονιού.




Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου