Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Μπουμπάρι!!


Το μπουμπάρι προέρχεται κατά την ιστορία απο την Σμύρνη. Το φτιάχνανε τα Χριστούγεννα για το γιορτινό τραπέζι.
Έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα στις περιοχές του Έβρου όπου εξακολουθούν να το μαγειρεύουν.  
''Τάδε έφη'', ο φίλος μας Γιώργος...

Υλικά: 1 κιλό κιμά
1 κιλό συκώτι 
δυόσμο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
πράσο 
μια χούφτα ρύζι
έντερα για γέμισμα (χοιρινά ή μοσχαρίσια)

Τρόπος: Τα έντερα πρέπει να τα καθαρίσουμε καλά πριν την χρήση τους. Μπορείτε να το ζητήσετε και από τον χασάπη.
Ένα κόλπο για να καθαρίσουν καλά, είναι να τα βάλετε σε ζεστό νερό μαζί με λίγο ξύδι. Μην βάλετε πολύ, διότι υπάρχει περίπτωση να τρυπήσουν. 
Βράζουμε το συκώτι και το ψιλοκόβουμε.
Ανακατεύουμε τον κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο συκώτι, τα μπαχαρικά και το ρύζι και το αφήνουμε για λίγο.
Παίρνουμε τα έντερα και ξεκινάμε να γεμίζουμε αυτά με τα υλικά μας, αλλά δεν τα γεμίζουμε πολύ διότι κατά το βράσιμο το ρύζι θα φουσκώσει.
Αφού γεμίσουμε τα έντερα, τα δενουμε απο τις δύο άκρες για να μην πέσουν τα υλικά μας.
Αφού βράσουμε νερό στην κατσαρόλα, βουτάμε τα μπουμπάρια δυο -τρεις φορές και τα βάζουμε στην άκρη.
Γεμίζουμε την κατσαρὀλα μας με καθαρό νερό και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε μέσα το μπουμπάρι και ανοίγουμε λίγες τρύπες με μία οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει το έντερο.
Ο χρόνος βράσης είναι περίπου 75 λεπτά.
Μπορούμε αφού τα βράσουμε να τα βάλουμε σε ένα ταψί και να τα ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να στεγνώσει το νερό τους. Η όψη τους είναι σαν λουκάνικα και σερβίρονται είτε σαν μεζές, είτε σαν σούπα αν επιλέξετε να τα αφήσετε στην κατσαρόλα.

Καλή σας όρεξη!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου