Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Το ψωμί του Χριστού!

Υλικά: 2 κιλά αλεύρι σκληρό
130 γρ. μαγιά φούρνου
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 ποτηράκια λάδι
2 φλιτζανάκια ζεστό κόκκινο κρασί
αλάτι
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη
400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές κανέλα
γαρίφαλο
φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτηράκι κονιάκ


Γαρνίρισμα: λάδι, σουσάμι, καρύδια


Τρόπος: Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.
Το πρωί προσθέτουμε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και αλεύρι.
Τα ζυμώνουμε όλα καλά, και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε πολύ καλά να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 1/2 ώρα.
Πλάθουμε τα χριστόψωμα και τα βάζουμε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά.
Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με λάδι, και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια.
Τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 15΄, και μετά για 36΄-40΄ σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς.


Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου