Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΠΑΕΓΙΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ!

Η παέγια είναι ένα φαγητό που σας επιτρέπει να κάνετε συνδυασμό υλικών της αρεσκείας σας, και να δημιουργήσετε ένα πεντανόστιμο πιάτο ακολουθώντας τη διαδικασία. Εμένα που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα μύδια, η επιλογή των υλικών μου ήταν η παρακάτω. Στην αυθεντική παέγια μπορείτε να συνδυάσετε κρεατικό και θαλασσινό μαζί, ή κρεατικό μόνο.


 Υλικά: 2 μεγάλα καβούρια

2 μεγάλα καλαμάρια

1 σουπιά

4 πλοκάμια χταπόδι

10 μεγάλες γαρίδες

1 κρεμμύδι ξερό

100 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο


250 γρ αρακάς

250 γρ μανιτάρια

250 γρ ντοματίνια

2 καλαμπόκια

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

λίγο θυμάρι

πιπέρι, αλάτι

3 φυλλαράκια κρόκος Κοζάνης

2 φλιτζάνια ρύζι Αρμπόριο

λίγο λάδι

λίγο κρασί λευκό


Τρόπος: Επειδή δεν έχω παεγιέρα, που είναι ένα πλατύ βαθύ σκεύος, χρησιμοποίησα ένα μεγάλο γουόκ, που έκανε εξίσου υπέροχη δουλειά.

Αρχικά ετοίμασα τα υλικά μου. Καθάρισα τις γαρίδες και τις έπλυνα και κράτησα χωριστά τα κεφάλια από τα σώματα. Σε ένα κατσαρολάκι έβρασα λίγο το χταπόδι και τη σουπιά. με ελάχιστό νερό. Όταν έβρασαν τα έκοψα σε κομμάτια και τα κράτησα κι αυτά στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα αφού έπλυνα καλά τα καβούρια, έβαλα μπόλικο νερό και έβαλα τα κεφάλια από τις γαρίδες με τα δύο καβούρια να βράσουν, και να πάρουμε έναν υπέροχο ζωμό. Όταν έβρασαν κράτησα τα καβούρια σε ένα πιάτο, σούρωσα το ζωμό, και πέταξα τα υπόλοιπα. Όσο βράζουν μη ξεχνάτε να ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα.

Μανιτάρια και αρακά χρησιμοποίησα τα έτοιμα τα κατεψυγμένα τα οποία έβαλα και αυτά στην άκρη.

Έκοψα ροδέλες τα καλαμάρια και τα άφησα κι αυτά να περιμένουν την ώρα τους. Ψιλόκοψα το κρεμμύδι το ξερό και τα φρέσκα. Ζούληξα τα ντοματίνια και τα έσπασα και τα άφησα να περιμένουν.

Τα δύο καλαμπόκια ήταν βρασμένα στον ατμό έτοιμα οπότε με ένα μαχαίρι χώρισα τους σπόρους από το κοτσάνι. Έβαλα τον κρόκο να μουλιάσει για μισή ώρα σε ένα φλιτζάνι με ελάχιστο νερό. Έπλυνα το ρύζι και το άφησα να περιμένει. 

Αφού έκανα την προετοιμασία που βρήκα πραγματικά διασκεδαστική, έβαλα το γουόκ στο μεγάλο μάτι της κουζίνας στην πιο δυνατή θερμοκρασία με λίγο λάδι και το άφησα να κάψει. 

Όταν ήταν έτοιμο έριξα τα καλαμάρια με το σκόδο να σοταριστούν μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Πρόσθεσα τη σουπιά και το χταπόδι, και έσβησα με λίγο κρασί.  Όταν αυτό έγινε τα αφαίρεσα στην άκρη και έριξα το κρεμμυδάκι να σοταριστεί με τη σειρά του, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια έριξα το ρύζι, να σοταριστεί μέχρι να σπάσει και να βγάλει ένα μέρος από το άμυλό του. Έριξα τον κρόκο και ανακάτεψα. Έπειτα τα λαχανικά σταδιακά, και πρόσθεσα και λίγο ζωμό. Έριξα τη δάφνη, το θυμάρι, λίγο πιπέρι. Έριξα όλα τα θαλασσινά εκτός τις γαρίδες, καθώς και τα σπασμένα ντοματίνια. Ανακατεύουμε το ρύζι όσο έχει ζωμό. Κάθε που τα υγρά λιγόστευουν προσθέτουμε ζωμό. Έριξα λίγο αλάτι, και χαμήλωσα τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει. 

Το ρύζι πρέπει να βράσει καλά. Όταν πια όλα είναι βρασμένα και έχει σχεδόν πιει όλα τα υγρά του προσθέτουμε και τα δύο καβούρια. Σβήνουμε το μάτι και γαρνίρουμε με λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο.

Η παέγια τρώγεται ζεστή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου