Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μελιτζάνες παπουτσάκια!

 Υλικά: 4 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες μεγάλες

Τυρί αλμυρό για τρίψιμο


1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με κιμά αρνίσιο ή χοιρινό

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτάκι μικρό κονκασέ ντοματάκι

λίγη κανέλα


πιπέρι, αλάτι

μαιντανός ψιλοκομμένος

2 κανονικά κρεμμύδια ξερά ψικοκομμένα

1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες προαιρετικά

λάδι


1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ

1 κουτάκι νερό

4 κουταλιές αλεύρι

μοσχοκάρυδο

1 αβγό

4 κουταλιές γεμάτες βούτυρο

αλάτι, πιπέρι


Τρόπος: Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε σύριζα το κοτσάνι. Τις κόβουμε στη μέση κάθετα ώστε να γίνουν δύο μακρόστενα κομμάτια η κάθε μία. Τις αραδιάζουμε με τη φλούδα προς τα πάνω σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30΄- 40΄ και τις ψήνουμε να μαραθούν και να μαλακώσουν. Όταν μαραθούν και δεν θέλουν πολύ ακόμα για να ψηθούν, τις βγάζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και με ένα πηρούνι πατάμε την εσωτερική τους πλευρά ώστε να γίνει μια σκαμμένη μελιτζάνα για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε στη συνέχεια. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για την ώρα στην άκρη.

Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο λάδι, και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Μόλις έχει πάρει χρώμα προσθέτουμε και το σκόρδο εφόσον έχουμε αποφασίσει να βάλουμε και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και με το πηρούνι τον διαλύουμε ανακατεύοντας να σοταριστεί κι αυτός καλά. Σβήνουμε με το κρασί και έπειτα από λίγο προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και λίγο χυμό αν θέλουμε, τον μαιντανό, τη κανέλα, το αλάτι, και το πιπέρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά όταν έχει πιει το ζουμί του και έχουν βράσει τα υλικά μας.

Γεμίζουμε με τον κιμά τις μελιτζάνες. 

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, γεμίζουμε ξανά το κουτί νερό και το ρίχνουμε και αυτό. Προσθέτουμε τέσσερις κουταλιές φρέσκο βούτυρο, 1 αβγό, και τέσσερις κουταλιές αλεύρι και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να ενσωματωθεί το αλεύρι. Όταν η μπεσαμέλ μας αρχίζει να πήζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά έπειτα από ένα λεπτό, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Με κορνέ ή με ένα κουτάλι, καλύπτουμε την επιφάνεια της γεμισμένη με κιμά μελιτζάνας. Από πάνω τρίβουμε λίγο τυρί παρμεζάνα, ή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι. 

Ρίχνουμε στο ταψί μας λάδι από τα πλάγια και το κονκασέ και ψήνουμε στον αέρα στους διακόσιους βαθμούς για περίπου είκοσι λεπτά. Όταν δείτε πως έχει πάρει ένα όμορφο χρώμα σβήνετε το φούρνο. 

1 σχόλιο:

  1. Έλα ρε φιλενάδα τι μού κάνεις τώρα! Ξέρεις ότι αποτελούν ένα από τα λατρεμένα μου φαγητά, Μαίρη μου. Κάτσε να το κάνω εισήγηση εδώ στη κυρά του σπιτιού για ...προώθηση, χαχαχαχαχα
    Φιλιά πολλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή