Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Θεϊκή μαρμελάδα δαμάσκηνο- βανίλια

 



Yπάρχουν περίπου 12 διαφoρετικές ποικιλίες δαμάσκηνου, από ξανθά μέχρι βαθιά μώβ, μικρά και μεγαλύτερα, με σάρκα λευκοκίτρινη ή πορτοκαλί.

Οι βανίλιες ή μπουρνέλες είναι ελαφρώς μεγαλύτερα φρούτα, εξαιρετικό άρωμα και περισσότερο γλυκιά, μεστή γεύση από τα μικρότερα σφαιρικά σε μέγεθος και σχήμα δαμάσκηνα. Τα φρούτα γι’ αυτή την βουτυρένια και μεταξωτή μαρμελάδα πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι ζαρωμένα και πολyκαιρισμένα, δεν χρειάζεται πολλή ζάχαρη αλλά χρειάζεται υπομονετικό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Δικές μου παρεμβάσεις : Αντί γιά ζάχαρη χρησιμοποιώ ΣΤΕΒΙΑ (προσαρμόζω τις αναλογίες σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η συσκευασία της κάθε μάρκας. Εχω βρεί μία εξαιρετική σε συσκευασία 1 κιλού στον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΟ ONSTEBIA). Δεν χρησιμοποιώ αρωματικά, βανίλια, αρμπαρόριζα κλπ....θέλω ανόθευτο το άρωμα των φρούτων. Τα γυάλινα βάζα και τα καπάκια τους τα αποστειρώνω στον φούρνο (μέσα σε ταψί) στους 100 βαθμούς γιά 20΄. Εχω προμηθευτεί ένα μεγάλο πλαστικό χωνί (από την Λαϊκή) του οποίου έκοψα το ρύγχος αφήνοντας 4-5 εκατοστά, αυτό το σωτήριο εργαλείο με βοηθάει να γεμίσω με την κουτάλα, τα καυτά βάζα με την επίσης καυτή μαρμελάδα.....χωρίς να τσουρουφλιστώ. (Το ειδικό βοήθημα που είχα προμηθευτεί γι΄αυτή τη δουλειά αποδείχτηκε άχρηστο....πολύ μεγάλο άνοιγμα που δεν ταίριαζε σε όλα τα βάζα....)

Κλείνω τα βάζα με τα καπάκια τους και τα τοποθετώ ανάποδα σε δίσκο με στρωμένη πετσέτα.....Οταν κρυώσουν τα τοποθετώ όρθια πιά, στο ντουλάπι και αρχίζω τις διανομές και τις δοκιμές.....

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε, τώρα είναι η εποχή που θα βρείτε στα μανάβικα, Λαϊκές και ΣΜ φρέσκα δαμάσκηνα και βανίλιες.

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ζεστό μυρωδάτο καφέ και φρυγανιασμένο ψωμί με φρέσκο βούτυρο ή τυρί κρέμα και μιά λεπτή στρώση σπιτική μαρμελάδα Δαμάσκηνο-βανίλια , θα κατακλυσθείτε από απολαυστική γλυκιά ενέργεια που θα σας συνοδεύει όλη την ημέρα !!! Δοκιμάστε το !!! Εγγύηση !!!

Υλικά: 


2 κιλά βανίλιες και δαμάσκηνα


1 κιλό ζάχαρη




2 κ.σ. χυμός λεμόνι

Τρόπος: 


Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τις βανίλιες, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Αν θέλουμε κρατάμε μερικά κουκούτσια και μαζί με λίγο νερό τα βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το νερό στην άκρη.
Ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε 3-4 ώρες ή και όλη την νύχτα να βγάλουν τους χυμούς τους
Βράζουμε προσθέτοντας το νερό από τα κουκούτσια για 40΄., σε δυνατή φωτιά στην αρχή (10΄)την οποία χαμηλώνουμε στη συνέχεια. Αφαιρούμε τους αφρούς και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Μετά το βράσιμο, αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα. Όταν κρυώσουν, τα γυρίζουμε και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.

Επίσης μια συνταγή της φίλης μας Κλαυδίας ''Κάτω από την Ακρόπολη''

2 σχόλια:

  1. Αχ θα κάνω εισβολή καταδρομική στην κουζίνα σου Μαίρη, δεν το γλιτώνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωπωπωπωπωωπωωωωωωωω
    και δω τα καταφερνεις
    φαινεται μουρλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή