Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Κρεατόσουπα με τραχανά!

 Άλλη μία συνταγή από την φίλη μας Κλαυδία που σας την αναρτώ έτσι ακριβώς όπως μου την έστειλε!


Υλικά: 500 γρ μοσχάρι

 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
1ντομάτα καθαρισμένη
2 πατάτες
1 καρότο



100 γρ φέτα
αλάτι
φρέσκο πιπέρι
2 φλυτζ. τραχανάς γλυκός
3 κουτ. λάδι


Τρόπος:

Πλένουμε τα κομμάτια του μοσχαριού. (Προτιμώ το ποντίκι ή ένα κομμάτι με κόκαλο )



Βράζουμε στην χύτρα ταχύτητας. Βάζουμε μέσα το μοσχάρι και νερό ίσα να το καλύψει , και ανάβουμε στο φουλ το μάτι της κουζίνας να πάρει βράση, ξαφρίζουμε και μετά καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει 30-40' μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Υπέροχο γίνεται και με γίδα.....Στην περίπτωση αυτή θα βράσουμε το κρέας στην χύτρα 30-40΄ , θα χύσουμε το νερό, θα ξεπλύνουμε το κρέας και θα επαναλάβουμε τον βρασμό γιά άλλα 40΄ μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Πριν ρίξουμε τα λαχανικά θα σουρώσουμε τον ζωμό για να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια από κόκκαλα...

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις 2 πατάτες, το κρεμμύδι, το καρότο και την ντομάτα. Αν θέλετε τη σούπα πιο κόκκινη απλά βάζουμε και άλλη ντομάτα ή λίγο πελτέ. Δεν τα κόβουμε, ολόκληρα θα μπουν μέσα.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στη χύτρα, ο ζωμός πρέπει να καλύπτει σχεδόν και τα λαχανικά. Προσοχή: μην το παρακάνουμε με το νερό. Ρίχνουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι, κλείνουμε την χύτρα με το καπάκι και βάζουμε να βράσουν τα υλικά για 20 λεπτά για να γίνουν λουκούμι. Στα 5 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.

Μετά τα 30 λεπτά, είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Βγάζουμε τον ατμό από την χύτρα, ανοίγουμε το καπάκι, και αφαιρούμε για λίγο το κρέας.

Ξαναβάζουμε τη χύτρα πάνω στο μάτι, μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τα 2 φλυτζάνια τραχανά, χυμό από μισό καλό λεμόνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε συνεχώς.

Σε 1-2 λεπτά μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και το μοσχάρι ή την γίδα μέσα και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν σιγά σιγά τα λαχανικά. Εδώ ίσως χρειάζεται να ρίξουμε και 1 φλυτζάνι βραστό νερό.

Αφήνουμε να βράσει με ανοικτό καπάκι, για 10 λεπτά, αλλά ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτουμε ένα φλυτζάνι βραστό νερό.

Τέλος, ψιλοκόβουμε σε κυβάκια 100 γραμμάρια φέτα και τα ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν όλα μαζί.

Μπορούμε αν θέλουμε να καπακώσουμε τη χύτρα για 5-10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, αρκεί να έχουμε το νου μας να έχει υγρά. Αν δεν θέλουμε να το διακινδυνεύσουμε την αφήνουμε ανοιχτή να βράζει τον τραχανά. Συνολικά το βράσιμο του τραχανά δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά...

Η σούπα μοσχάρι ή γίδα με τραχανά είναι έτοιμη να μας απογειώσει. Φρυγανίζουμε χωριάτικο ψωμί, σερβίρουμε την ζεστή τραχανόσουπα με το κρέας και τα λαχανικά σε ένα βαθύ πιάτο και καλή όρεξηΙ (και αφήστε τους γάλλους να λένε ότι ξέρουν από σούπες...)

1 σχόλιο:

  1. Ό,τι πρέπει για το χειμώνα νομίζω. Πρέπει να είναι ίαμα και όχι απλά φαγητό.
    Καλησπέρα Μαίρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή