Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Λαχανοντολμάδες με Σόγια!

 Μία συνταγή της καλής μου φίλης, Κλαυδίας Μάμαλη από το ''Κάτω από την Ακρόπολη'' που είχε την καλοσύνη να την στείλει για να δημοσιευθεί εδώ!




Υλικά: 1 ποτήρι νερού σόγια-κιμάς

1 ποτήρι νερού νερό βρύσης

1/2 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

Μαϊντανός

΄Ανηθος

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι



1 κουταλιά σούπας σάλτσα Σόγιας

1 κουταλιά σούπας Κορνφλάουρ

1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

2 λεμόνια χυμός

2 μέτρια καρότα

1 μέτριο λάχανο κατάλληλο για ντολμάδες (λεπτόφλουδο)

Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, Πάπρικα γλυκιά




Τρόπος:
Βάζουμε τη Σόγια να μουσκέψει για 30 λεπτά. Την ξεπλένουμε και την σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι να κάψει και προσθέτουμε όλα τα υλικά να τσιγαριστούν ελαφρά, εκτός από το λεμόνι, το Κορνφλάουρ και το υπόλοιπο λάδι.

Ζεματάμε το λάχανο και απλώνουμε τα φύλλα σε ταψί. Κόβουμε με ψαλίδι τα χοντρά μέρη και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Διπλώνουμε τους ντολμάδες, όχι πολύ σφικτά βάζοντας μία κουταλιά σούπας από το μίγμα. Τους τοποθετούμε με σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό στην κατσαρόλα.

Δένουμε την σάλτσα διαλύοντας 1 1/2 κουτ. σούπας Κορνφλάουρ σε 1 φλυτζάνι νερό και αν θέλουμε, 1 αυγό . Μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστή σάλτσα με κορνφλάουρ, νερό, χυμό λεμονιού, που την προσθέτουμε στο πιάτο επάνω στους σερβιρισμένους λαχανοντολμάδες !!! Καλή απόλαυση .



Εννοείται πως ακριβώς την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε στην κλασική της εκδοχή όπου αντικαθιστούμε την σόγια με κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό, ακόμη και με κιμά γαλοπούλας....

Όπως και να μαγειρευτούν οι λαχανοντολμάδες , αποτελούν σταθερή αξία και αξίζει τον κόπο η προετοιμασία αυτού του καταπληκτικού χειμωνιάτικου φαγητού !!! Και μια συμβουλή : Το λάχανο να μην είναι σφικτό, να είναι λεπτόφλουδο και η καλύτερη εποχή , για να είναι νόστιμο, είναι από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου