Υλικά: 3/4 πράσα
150 γρ. μπέικον
150 γρ. ζαμπόν
1/2 δισκάκι μανιτάρια πλευρώτους
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι μαϊντανός
1/2 κιλό τυρί φέτα
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
λάδι
2 αβγά
Για το φύλλο
8 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι λάδι
χυμός 2 πορτοκαλιών
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κουτ. γλ. αλάτι
νερό χλιαρό
Τρόπος: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε νερό και εν τω μεταξύ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό και το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι καλά και προσθέτουμε νερό, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και το βάζουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες, το ζαμπόν και το μπέικον ψιλοκομμένα, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να σοταριστούν. Προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα και αυτά, και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Αν θέλει λίγο αλάτι προσθέτουμε λίγο. Είναι θέμα προτίμησης.
Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο αβγά και αδειάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη σε επιφάνεια το πρώτο φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, και ανοίγουμε το δεύτερο. Το στρώνουμε κι αυτό και αδειάζουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού και κλείνουμε με τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα και τα καλύπτουμε από πάνω στρίβοντας τις άκρες σαν πλεξίδα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με αέρα.
150 γρ. μπέικον
150 γρ. ζαμπόν
1/2 δισκάκι μανιτάρια πλευρώτους
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι μαϊντανός
1/2 κιλό τυρί φέτα
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
λάδι
2 αβγά
Για το φύλλο
8 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι λάδι
χυμός 2 πορτοκαλιών
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κουτ. γλ. αλάτι
νερό χλιαρό
Τρόπος: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε νερό και εν τω μεταξύ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό και το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι καλά και προσθέτουμε νερό, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και το βάζουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες, το ζαμπόν και το μπέικον ψιλοκομμένα, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να σοταριστούν. Προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα και αυτά, και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Αν θέλει λίγο αλάτι προσθέτουμε λίγο. Είναι θέμα προτίμησης.
Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο αβγά και αδειάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη σε επιφάνεια το πρώτο φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, και ανοίγουμε το δεύτερο. Το στρώνουμε κι αυτό και αδειάζουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού και κλείνουμε με τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα και τα καλύπτουμε από πάνω στρίβοντας τις άκρες σαν πλεξίδα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου