Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Γλυκό κυδώνι!!!

Υλικά: 7-8 κυδώνια
ζάχαρη τόση, όση και  το καθαρό βάρος των κυδωνιών
2-3 βανίλιες άρωμα
ένα ξυλάκι κανέλας
Μια χούφτα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3 φλυτζάνια νερό για το ένα κιλό  κυδώνια
1 λεμόνι χυμό για το ένα κιλό κυδώνια

 Προετοιμασία:

Για το άσπρισμα των αμυγδάλων: Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα και βράζουμε νερό -εγώ έβρασα το νερό στο βραστήρα και μετά το άδειασα σε κατσαρολίτσα-.  Μόλις βράσει το νερό,  ρίχνουμε τα αμύγδαλα και κατεβάζουμε από  τη φωτιά. Δεν θέλουμε να βράσουν κι αυτά, απλά θέλουμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Μετά από ένα με  δύο λεπτά,τα σουρώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε πανεύκολα και τα κρατάμε στην άκρη.

Κυδώνια: Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες.  Κάθε φέτα την τεμαχίζουμε σε μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. 
Τα ζυγίζουμε και όσα είναι τα κυδώνια, τόση ζάχαρη βάζουμε. Εγώ πήρα καθαρό βάρος κυδωνιών 1800 γρ. Ζύγισα και 1800 γρ ζάχαρη.

Τρόπος: Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τα κυδώνια στρώσεις-στρώσεις. Ρίχνουμε  και  το νερό. Για τα 1800 γρ. κυδώνια, έβαλα  5 φλυτζ νερό.  Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια  φωτιά.  Θέλει περίπου μισή  ώρα βράσιμο ίσως και λιγότερο. 

Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Όταν είναι έτοιμα τα κυδώνια δένουμε το σιρόπι. Αν το θέλουμε ανοιχτόχρωμο το γλυκό, δένουμε το σιρόπι την ίδια μέρα.
 Εγώ που το ήθελα σκουρόχρωμο, να κοκκινίζει δηλ., έδεσα το σιρόπι την επόμενη ημέρα αφού έβγαλα με τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια μη λιώσουν και έβρασα το σιρόπι μόνο του.

Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι, στάζουμε μια σταγόνα του στο νύχι του αντίχειρα.  Αν στέκεται, είναι εντάξει. 

Όταν κρυώσει το γλυκό μας το βάζουμε σε βάζα  γυάλινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου