Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες ψητές!!!

Η γαλοπούλα που φτιάξαμε, είναι μια από τις συνταγές του Βασίλη Καλλίδη .
 Το αποτέλεσμα ήταν .....θεσπέσιο!!!! Τη φτιάξαμε και πέτυχε, και φτιάξαμε και πατάτες φούρνου επειδή εμείς τις λαχταρούσαμε μαζί. Καλή σας όρεξη γιατί εμείς πραγματικά το απολαύσαμε!!!


Υλικά: 1 γαλοπούλα 4,5 κιλά περίπου

250 γρ. κιμά χοιρινό
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
 μοσχοκάρυδο τριμμένο
 3-4 φύλλα φασκόμηλο
6 κουταλιές λάδι
 αλάτι
 πιπέρι
3 ποτήρια κρασί λευκό

1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
1 κουταλιά αλεύρι
2 κουταλιές μουστάρδα
μερικά πράσα και σέλερι
μερικά φετάκια πορτοκάλι
σέλινο και 2-3 δαφνόφυλλα
πατάτες στρογγυλές
καρότα

Πατάτες φούρνου αχλαδωτά κομμένες
χυμός λεμονιού
λάδι, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, θυμάρι, ριγανη
λίγο ζωμό κρέατος

Τρόπος: Σε ένα τηγάνι βαθύ, ρίχνουμε  λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κιμά, και στη συνέχεια, το ρύζι, το κουκουνάρι, το μοσχοκάρυδο, το φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει.Τελευταίο προσθέτουμε τον μαιντανό.
 Μόλις πιει τα ζουμιά του το αφαιρούμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε τη γαλοπούλα από την οποία έχουμε κόψει το λάρυγγα,  την αλείφουμε με λάδι, και την αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω, πασπαλίζοντας να πάει παντού.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να τη γεμίζουμε χωρίς να πιέζουμε πολύ, και όχι μέχρι το χείλος του ανοίγματος.
Τοποθετούμε ένα μήλο στο άνοιγμα, και δένουμε γερά  με σπάγγο,  τα πόδια τοποθετώντας τα σταυρωτά. Τις δύο φτερούγες τις διπλώνουμε κάτω από το κορμί, σαν στήριγμα,  αντίθετα από τη φορά τους.

Σε ένα ταψί όχι πολύ μεγάλο, αραδιάζουμε τα πράσα και τα σέλερι, τα φετάκια το πορτοκάλι, το σέλινο και τα δαφνόφυλλα, τα καρότα και τις πατάτες τις στρογγυλές,  καθώς και το λάρυγγα και ρίχνουμε  το κρασί.
Πάνω σε αυτά τοποθετούμε τη γαλοπούλα και τη βάζουμε για ψήσιμο σε χαμηλή αρχικά θερμοκρασία. Κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να υπάρχει πάντα ζουμί στο ταψί μας.

Συνεχίζουμε το βράσιμο στη γέμιση που έμεινε αν χρειάζεται.

Αφού ψηθεί η γαλοπούλα την βγάζουμε από το φούρνο.

Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι, σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού,  και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό με διαλυμένα μέσα 1 κουταλιά αλεύρι, και κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μουστάρδα,
και μόλις δέσει η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Πατάτες φούρνου: Σε ένα ταψί βάζουμε τις αχλαδωτές πατάτες,  τις αλείφουμε καλά με μουστάρδα, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, και  περιχύνουμε με 1   διαλυμένο   κύβο ζωμού κρέατος, με λάδι,   και  με το χυμό λεμονιού. Τις ψήνουμε σε φυσιολογική θερμοκρασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου