Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Λαχανοντολμάδες!!!

Υλικά: 1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό κιμάς
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγος μαιντανός
λάδι

αλάτι 
πιπέρι
1 φλυτζανάκι ρύζι γλασέ
2 αβγά
χυμός 1 1/2 λεμονιού


Τρόπος: Πλένουμε το λάχανο ολόκληρο, αφαιρώντας μόνο ένα με δύο εξωτερικά φύλλα.
Κόβουμε το κοτσάνι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στη φωτιά να ζεματιστεί καλά, ώστε να μη σπάει το φύλλο κατά το τύλιγμα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι,λίγο λάδι  και τον μαιντανό, και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.


Βγάζουμε φύλλο-φύλλο, από το ζεματισμένο λάχανο, και πάνω σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετούμε το πρώτο, και το κόβουμε στη μέση, αφού έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό σκληρό μέρος.
Βάζουμε λίγο μείγμα και τυλίγουμε μία από πάνω, έπειτα από τις δύο πλάγιες μεριές να μη φύγει η γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό.


Στον πάτο μιας κατσαρόλας στρώνουμε μερικά φύλλα, για να μη μας κολλήσει το φαγητό.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κύκλους, ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς τα μέσα. Όταν η βάση της κατσαρόλας γεμίσει, βάζουμε σε κύκλους από πάνω, ξεκινώντας αντίστροφα.

Ρίχνουμε λάδι, αλατοπίπερο, και νερό να σκεπάσει τους ντολμάδες. Καλύπτουμε όλους τους ντολμάδες με ένα πιάτο, και από πάνω του, τοποθετούμε μια γεμάτη κούπα με νερό για να κρατάει το πιάτο και τους ντολμάδες σταθερούς.
Κατά διαστήματα δοκιμάζουμε το ζουμί μήπως χρειάζεται αλάτι, και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.

Μόλις βράσουν, αφαιρούμε το πιάτο. Χτυπάμε τα αβγά στο μουλινέξ, προσθέτουμε το λεμόνι, και λίγο ζουμί από τη κατσαρόλα μας, και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Τοποθετούμε προσεκτικά τους ντολμάδες μας σε μια πιατέλα, και αν έχει πολλά υγρά, μπορούμε σε λίγο ζουμί να διαλύσουμε  λίγο αλεύρι ή κορν-φλάουρ για να πήξει το ζουμί μας.


Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου