Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Σπανακόπιτα με πράσο!



Υλικά: 1 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο σε κομμάτια μικρά
3 πράσα κομμένα σε φετάκια
1/2 κιλό κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθος
1/4 τυρί φέτα τριμμένη
3 κουταλιές τραχανάς
λάδι
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι 1 1/2 κιλό για όλες τις χρήσεις
νερό χλιαρό
λίγο ξύδι
χυμός πορτοκαλιού


Τρόπος: Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε το σπανάκι, με τα πράσα, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι, και τον τραχανά.
Προσθέτουμε λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ένα κιλό το αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο ξύδι, λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά νερό. Μόλις απορροφηθεί όλο το αλεύρι, εξακολουθούμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε με τα χέρια.
Το μείγμα μας πρέπει να είναι μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, μαλακή και λεία.
Την σκεπάζουμε και αφήνουμε μισή ώρα.
Σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι, ανοίγουμε το 1/4 της ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο.
Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε το πρώτο λεπτό μας φύλλο και αρχίζουμε να ανοίγουμε το δεύτερο.
Λεπτομέρειες έχουμε αναφέρει στις ζύμες και σε συνταγές με πίτες.
Αφού στρώσουμε και το δεύτερο φύλλο, αδειάζουμε το μείγμα του σπανακιού και το στρώνουμε ισομερώς. Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα και τα βάζουμε από πάνω.
Αν θέλουμε μπορούμε να τσιγαρίσουμε με λάδι, το σπανάκι, με το πράσο, το κρεμμύδι, και τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και έπειτα να προσθέσουμε τον τραχανά και το τυρί.
Αλλιώς τα βάζουμε ωμά όπως είπαμε παραπάνω.
Χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα μας, και ρίχνουμε λάδι.
Ψήνουμε στο φούρνο.


Καλή σας όρεξη!!


2 σχόλια:

  1. ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ....ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ MAIRY!!!KAΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα είναι πράγματι μια όμορφη και νόστιμη πρόταση!
      Δε σου λέω τίποτα...έγινε...καταπληκτική!
      Δεν έμεινε τίποτα!
      Καλή εβδομάδα και σ' εσένα!

      Διαγραφή