Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Χοιρινό κότσι στη γάστρα με πορτοκάλι και μέλι!

Παραθέτω τη συνταγή που μαγείρεψε μια φίλη. Δοκίμασα ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

Υλικά: 1 κότσι [ 1,5 κιλό βγαίνουν περίπου, για τραπέζι θες 2-3]
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά πορτοκάλι
2 κουταλιές μουστάρδα
Λάδι

Σκόρδο
δενδρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι
Φέτες πορτοκαλιού και χυμός πορτοκαλιού
Πατάτες κομμένες για φούρνο
Ελάχιστη ρίγανη


Τρόπος: Πλένουμε καλά το κότσι.
Σε ένα σκεύος φτιάχνουμε χυλό με τη κουταλιά το πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα, το δενδρολίβανο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο λάδι.

Αλατοπιπερώνουμε το κότσι και το βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί. Χαρακώνουμε σε τετραγωνάκια τη πέτσα και περνάμε το χυλό να πάει παντού.

Βάζουμε πάνω φέτες πορτοκαλιού και σκεπάζουμε τη γάστρα ή αν είναι σε ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο, σε θερμοκρασία 170 βαθμούς στο αερόθερμο.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο, χυμό πορτοκαλιού, και λίγη ρίγανη.   
Έπειτα από μία ώρα ψησίματος βγάζουμε τη γάστρα ή το ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες και λίγο λάδι. Ξανασκεπάζουμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ανά τακτά διαστήματα, το βγάζουμε και περιχύνουμε με υγρό από το ζουμί του ταψιού.
Όταν θέλει περίπου μισή ώρα ακόμα, κατά τη κρίση μας, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η πέτσα.

Ψήνουμε συνολικά για περίπου 2,5 με 3 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου