Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Σοκολατολούλουδο!!

Βλέποντας τη συνταγή της ΕΚΜΕΚΤΣΙΟΓΛΟΥ, αποφάσισα για να μην απέχω και από τις γιορτές, να φτιάξω το σοκολατολούλουδο. Έγινε πολύ ωραίο.

Υλικά: 3 φύλλα σφολιάτας

4 κουβερτούρες
4 κουταλιές γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές βούτυρο
1 αβγό
φουντούκια ή αμύγδαλα κοπανισμένα προαιρετικά.

Τρόπος: Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα που τη βουτυρώνουμε.

Βάζουμε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει, και από πάνω το σκεύος που θα ρίξουμε τη σοκολάτα για να λιώσε σε Μπεν Μαρί. Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει σιγά-σιγά, ανακατεύοντας ελαφρά.

Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό δίσκο που η περιφέρεια του να χωράει στο φύλλο σφολιάτας και το χρησιμοποιούμε για μέτρο ώστε να κόψουμε ένα στρογγυλό δίσκο.
Βάζουμε το δίσκο της σφολιάτας στο κέντρο της λαδόκολλα και τον αφήνουμε.

Μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και τα φουντούκια ή αμύγδαλα.  Ανακατεύουμε ελαφρά.

Αλείφουμε τη μισή ποσότητα σοκολάτας στην επιφάνεια του δίσκου της σφολιάτας.
Στη συνέχεια κόβουμε ένα δεύτερο δίσκο φύλλου και το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο.
Αλείφουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και τη στρώνουμε και αυτήν απαλά.
Κόβουμε ένα τρίτο δίσκο και τον στρώνουμε πάνω από τους άλλους δύο.

Έπειτα, παίρνουμε ένα μπολ και το βάζουμε με το χείλος προς τα κάτω ακριβώς στο κέντρο των φύλλων χωρίς να το πιέσουμε.

Ξεκινώντας από το χείλος του  μπολ κόβουμε κάθετες ακτίνες δημιουργώντας φαρδιές λωρίδες χωρίς να τις χωρίσουμε από τον εσωτερικό κύκλο.
Έτσι θα δημιουργήσουμε τα πέταλα και ο μίσχος του λουλουδιού μας θα μείνει ανέπαφος.

Στη συνέχεια κάθε φαρδιά λωρίδα τη περιστρέφουμε ελαφρά, προσέχοντας να μην τη τραβήξουμε και κοπεί.
(Μπορείτε να κόψετε και πιο στενές τις λωρίδες και να τις στρίψετε πιο πολύ.)
Όταν τελειώσουμε με όλες τις λωρίδες, χτυπάμε το αβγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια του λουλουδιού μας.
Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Βελουτέ σούπα λαχανικών!!

Μια υπέροχη γευστική ιδέα για αποτοξίνωση από τα κρέατα, είναι και η παρακάτω βελουτέ σούπα λαχανικών.

Υλικά: 1 πιπεριά Φλωρίνης

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 πράσο χοντροκομμένο
2 πατάτες σε κομμάτια
1 μικρό κουνουπιδάκι
1 μπρόκολο μικρό 
2 καρότα μεγάλα σε κομμάτια
λίγο λάδι
2 κύβους ζωμό κότας
λίγο αλάτι αν χρειάζεται
λίγο πιπέρι
λίγο κάρυ
κρέμα γάλακτος
κρουτόν

Τρόπος: Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να σοταριστούν. Σε ένα βραστήρα έχουμε βράσει 1 1/2 λίτρο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, και αφήνουμε να βράσουν.
Προσθέτουμε τους δύο κύβους, το πιπέρι. Δοκιμάζουμε σε λίγο κι αν θέλει λίγο αλάτι προσθέτουμε. 
Μόλις βράσουν, τα ρίχνουμε μαζί με το ζουμί σε μπλέντερ και πολτοποιούμε. 
Αδειάζουμε στη κατσαρόλα. Σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ, ρίχνοντας από πάνω μια ιδέα κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε κρουτόν και λίγο κάρυ.

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Κοτόπουλο πολίτικο!

Υλικά:  2 κρεμμύδια μέτρια
1 κοτόπουλο 1200 γρ. περίπου
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
6 αβγά

1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Τρόπος: Σε μια κατσαρόλα καβουρντίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το βούτυρο. 
Όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα, ρίχνουμε το κοτόπουλο που έχουμε πλύνει και το έχουμε κόψει 
σε μερίδες, να ροδίσει.
Έπειτα προσθέτουμε λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει.
Μόλις βράσει και μείνει με το λάδι του το βγάζουμε από τη φωτιά.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε καλά το γιαούρτι, και σε μια δεύτερη λεκανίτσα χτυπάμε τα αβγά.
Προσθέτουμε τα αβγά στο γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού.
Αραδιάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου με το λάδι τους σε ένα ταψί, μαζί με τα κρεμμύδια, και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. 
Έπειτα από λίγο προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού και αβγών.
Όταν πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και πυκνώσει, το βγάζουμε. Σερβίρεται ζεστό.
Συνοδεύεται κατά βούληση.