Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Γλυκό κυδώνι!!!

Υλικά: 7-8 κυδώνια
ζάχαρη τόση, όση και  το καθαρό βάρος των κυδωνιών
2-3 βανίλιες άρωμα
ένα ξυλάκι κανέλας
Μια χούφτα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3 φλυτζάνια νερό για το ένα κιλό  κυδώνια
1 λεμόνι χυμό για το ένα κιλό κυδώνια

 Προετοιμασία:

Για το άσπρισμα των αμυγδάλων: Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα και βράζουμε νερό -εγώ έβρασα το νερό στο βραστήρα και μετά το άδειασα σε κατσαρολίτσα-.  Μόλις βράσει το νερό,  ρίχνουμε τα αμύγδαλα και κατεβάζουμε από  τη φωτιά. Δεν θέλουμε να βράσουν κι αυτά, απλά θέλουμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Μετά από ένα με  δύο λεπτά,τα σουρώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε πανεύκολα και τα κρατάμε στην άκρη.

Κυδώνια: Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες.  Κάθε φέτα την τεμαχίζουμε σε μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. 
Τα ζυγίζουμε και όσα είναι τα κυδώνια, τόση ζάχαρη βάζουμε. Εγώ πήρα καθαρό βάρος κυδωνιών 1800 γρ. Ζύγισα και 1800 γρ ζάχαρη.

Τρόπος: Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τα κυδώνια στρώσεις-στρώσεις. Ρίχνουμε  και  το νερό. Για τα 1800 γρ. κυδώνια, έβαλα  5 φλυτζ νερό.  Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια  φωτιά.  Θέλει περίπου μισή  ώρα βράσιμο ίσως και λιγότερο. 

Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Όταν είναι έτοιμα τα κυδώνια δένουμε το σιρόπι. Αν το θέλουμε ανοιχτόχρωμο το γλυκό, δένουμε το σιρόπι την ίδια μέρα.
 Εγώ που το ήθελα σκουρόχρωμο, να κοκκινίζει δηλ., έδεσα το σιρόπι την επόμενη ημέρα αφού έβγαλα με τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια μη λιώσουν και έβρασα το σιρόπι μόνο του.

Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι, στάζουμε μια σταγόνα του στο νύχι του αντίχειρα.  Αν στέκεται, είναι εντάξει. 

Όταν κρυώσει το γλυκό μας το βάζουμε σε βάζα  γυάλινα.

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Σουφλέ με φύλλο κρούστας!!

Βρήκα τη συνταγή αυτή στο σάιτ ''συνταγές της παρέας'' και είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο.


Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 500 γρ
1 πακέτο λουκάνικα φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
 3 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
 300 γρ φέτα τριμμένη στο χέρι
 3 αβγά
 500ml γάλα φρέσκο
 λίγο λάδι


Τρόπος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα την πιπεριά και τα λουκάνικα.
 Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ ,την κλασσική  κι όχι αυτή που ανοίγει με σούστα.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το τσαλακώνουμε και το βάζουμε στον πάτο.


  Ραντίζουμε με λίγο λάδι και απο πάνω καλύπτουμε με λίγη γέμιση.
 Από πάνω πάλι  τσαλακωμένο το φύλλο, ξανά ράντισμα με λίγο λάδι και  πάλι γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φτιάχνουμε στρώσεις δηλαδή.
  Τελευταία στρώση μένει το φύλλο.
  Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά πρώτα και προσθέτουμε μετά  το γάλα.


  Περιχύνουμε το σουφλέ, και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να ρουφήξει το υγρό.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.


Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Τούρτες γενεθλίων!!!

Διπλά γενέθλια σήμερα, και αποφασίσαμε να φτιάξουμε δύο τουρτίτσες,   με γέμιση νόστιμη σοκολάτα, και παίζοντας με τη διακόσμηση. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους μας, και η ευχαρίστηση ήταν διπλή. Από τα υλικά χρησιμοποιήσαμε μιάμιση δόση για τις δύο τουρτίτσες. Εγώ παραθέτω τα υλικά για μια τούρτα κανονική. Όσο για τη διακόσμηση, καλό θα είναι να δείτε στο you tube  πώς χειριζόμαστε τη ζαχαρόπαστα για να το καταλάβετε καλύτερα. 




Για το  παντεσπάνι: 5 αβγά
 1 ποτήρι ζάχαρη
 1 και 1/2 ποτήρι αλεύρι φαρίνα κόκκινη 
 2 βανίλιες
  1 κουτ γλ μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο σοκολάτας:   250 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος 
25 γρ. μέλι

Υλικά για την κρέμα: 1 λίτρο γάλα
  2 βανίλιες
 1 φλυτζ ζάχαρη
 4 αβγά
3/4 του φλυτζ κορν φλάουρ  
 1/2 φλυτζ αλεύρι Φαρίνα κόκκινη
1 σοκολάτα κουβερτούρα

Για το σιρόπι: 200 ml νερό 
200 ml ζάχαρη
λίγος χυμός πορτοκάλι

Για τη διακόσμηση: 
πουράκια μαύρης σοκολάτας
πουράκια σοκολάτας γάλακτος
ζαχαρόπαστα

Τρόπος: Αναμειγνύω όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στο μίξερ και αδειάζω το μείγμα σε ταψάκι  που έχω καλύψει  με λαδόκολλα. Ψήνω  σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' στους 170 βαθμούς περίπου.  Αν θέλουμε  παντεσπάνι σοκολάτας προσθέτουμε στα υλικά και κακάο τόσο, όσο να γίνει το μείγμα καφέ.

Αφού  κρυώσει το παντεσπάνι,  το κόβω σε τρία οριζόντια μέρη, σύροντας    μια γερή κλωστή από πάνω ως κάτω. 

Ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι  όλα τα υλικά.

Μόλις είναι έτοιμο, ραντίζω με αυτό τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι. 

 Στη συνέχεια βάζω τα 3/4 του γάλατος, τις βανίλιες και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.
Στο μίξερ χτυπάω το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά,το κορνφλάουρ και το αλεύρι. Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα και δένω την κρέμα.  Για να γίνει η κρέμα μου κρέμα σοκολάτας ρίχνω μέσα τη  σοκολάτα και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπαιν- μαρί. Αναμιγνύουμε το μέλι με την κρέμα γάλακτος,  και ανακατεύουμε  όλα τα υλικά να δέσει το γλάσο αλλά όχι να γίνει πηχτό.

 Στρώνουμε μια δόση κρέμα πάνω από το πρώτο παντεσπάνι, και τοποθετούμε το δεύτερο επίπεδο. Το ραντίζουμε με σιρόπι κι αυτό και συνεχίζουμε με κρέμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τρίτο επίπεδο από το παντεσπάνι και αλείφουμε με το γλάσο της σοκολάτας.

Κι έπειτα ασχολούμαστε με τη διακόσμηση. Βάζουμε τα πουράκια σαν φράχτη στο μέγεθος που θέλουμε, χρησιμοποιούμε λίγα αμύγδαλα αν θέλουμε, και παίζουμε με τη ζαχαρόπαστα ανοίγοντας τη με ειδικό πλάστη, και κόβοντας με πατρόν τα σχέδια που θέλουμε. Και καλή επιτυχία!