Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μπαρμπούνια Σαβόρο!!!

Υλικά:
  • 1 1/2 κιλό ψάρια μεγαλούτσικα μπαρμπούνια ή σαβρίδια ή γόπες
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 κουταλάκι δεντρολίβανο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 χυμός ντομάτας
  • αλάτι πιπέρι
  • δυο φύλλα δάφνης
  • 3-4 κουτ σούπας αλεύρι



Τρόπος: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια καλά. Τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε.
Τα τηγανίζουμε κανονικά οπως συνήθως.

Κάνουμε την προετοιμασία ώστε τα υλικά που θα χρειαστούμε να είναι έτοιμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, και οταν κάψει ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι ανακατεύοντας, ώστε να μη σβωλιάσει, με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ξύδι και το χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε τα υλικά ένα-ένα, δηλαδή το σκόρδο, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, τη δάφνη,
λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να πιει τα πολλά υγρά.
Ανακατεύουμε συχνά, γιατί κολλάει λόγω του αλευριού.

Βάζουμε ένα-ένα τα ψάρια στη σάλτσα και αφήνουμε να δέσει και να μείνει με το λάδι της.

Σερβίρουμε. Συνοδεύεται με σαλάτα.

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΡΤΥΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ!!

Υλικά: 1 πακέτο ορτύκια [4 τεμάχια]

χυμός ντομάτας
και ντοματάκι ψιλοκομμένο [σε χάρτινη συσκευασία για πιο υγιεινό]
[Μπορείτε να βάλετε και φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη αν θέλετε]
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
2 -3 κλωστούλες κρόκο Κοζάνης
κανέλα
λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Τρόπος: Βγάζουμε τα ορτύκια από το πακέτο, καθαρίζουμε πιθανόν φτερά που μπορεί να έχουν μείνει, και τα πλένουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να μαραθεί.

Όταν μαραθεί, ρίχνουμε τα ορτύκια γυρίζοντας τα κι από τις δύο πλευρές, να πάρουν χρώμα, [λιγότερο υγιεινός τρόπος, είναι να τα περάσετε από το τηγάνι πρώτα].
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί.

Ρίχνουμε λίγο νερό, το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και λίγη κανέλα και αφήνουμε να βράσει.
Όταν μαλακώσει το κρέας του ορτυκιού, και έχει μείνει με το λάδι του κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Γαρνίρεται με ρύζι άσπρο ή πατάτες τηγανιτές.