Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Πορτοκαλόπιτα!!!

Υλικά: Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 γιαούρτι 2% 
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή 3/4 ποτηριού λάδι
4 αβγά 
1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 βανίλιες άρωμα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
τη φλούδα ενός πορτοκαλιού

Τρόπος: Τρίβουμε στο τρίφτη ένα πορτοκάλι και ρίχνουμε το ξύσμα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ανακατεύουμε λίγο το γιαούρτι με ένα κουτάλι και το προσθέτουμε στο ξύσμα.
Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, ή το ελαιόλαδο σε λιγότερη ποσότητα γιατί είναι πιο βαρύ.

Ρίχνουμε το φλιτζάνι τη ζάχαρη, και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε τις βανίλιες.
Χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αβγά και τα προσθέτουμε και αυτά.
Με το κουτάλι ή με το χτυπητήρι των αβγών, ανακατεύουμε τα υλικά αρκετά καλά, μέχρις ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο κρούστας. Όπως είναι διπλωμένο το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
Παίρνουμε από το κάθε δεματάκι μία-μία λωρίδα φύλλου, την τσαλακώνουμε στο χέρι σαν να είναι χαρτί, και τη ρίχνουμε στο μείγμα μας.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλο το πακέτο του φύλλου.

Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με τα φύλλα.
Αλείφουμε ένα μεγάλο πυρέξ με λάδι και αδειάζουμε μέσα το υλικό του μπολ στρώνοντας καλά να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 με 200 βαθμούς στο αερόθερμο.
Ψήνουμε το γλυκό μας για 30΄-35΄.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε τα 3 ποτήρια νερό, τα 2 ζάχαρη, την κανέλα, και τις φλούδες του ενός πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε και μόλις βράσει και δέσει το σιρόπι μας, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού, για να μη πικρίσουν.
Μόλις έχει ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε από το φούρνο. 
Όταν το σιρόπι μας είναι πλέον χλιαρό προς το κρύο, περιχύνουμε το γλυκό.

Αυτή η συνταγή μπορεί κάλλιστα να γίνει με λεμόνι ή μανταρίνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου