Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Μοσχάρι σε σφολιάτα!!

Υλικά: 2 φύλλα ζύμης σφολιάτας
600 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο ή άλλο τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας μονοκόματο
2 κουταλιές λάδι
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
75 γρ. λιαστές ντομάτες στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
4-6 κουταλιές μαιντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές μουστάρδα
40 γρ. τρίμμα φρέσκου ψωμιού
2 αβγά
6-8 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
αλάτι, πιπέρι

 
Τρόπος : Σε αλευρωμένη επιφάνεια, τοποθετούμε ανοικτό το ένα φύλλο.
Το κόβουμε σε μακρόστενο κομμάτι, περίπου 5 εκατοστά φαρδύτερο από το φαρδύ μέρος του μοσχαριού. Κρατάμε στην άκρη τα κομμάτια που περίσσεψαν.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε χαρτί ψησίματος και την τρυπάμε με πηρούνι. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε για 15΄ στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα μανιτάρια να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές.
Στην κατσαρόλα των μανιταριών, ζεσταίνουμε την άλλη κουταλιά λάδι και τηγανίζουμε το κρέας για 2΄- 3΄. Το βάζουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη από την ζύμη και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει για 12΄-15΄.
Ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τις ντομάτες, τον μαιντανό, την ψίχα ψωμιού, την μουστάρδα και το 1 αβγό.
Πάνω σε διαφανή μεμβράνη στην επιφάνεια εργασίας, αραδιάζουμε τις φέτες το ζαμπόν ή το μπέικον τη μία δίπλα στην άλλη. Απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών από πάνω και ακουμπάμε πάνω τους το μοσχάρι, βοηθώντας με την μεμβράνη να στηριχθεί καλά.
Διπλώνουμε τις φέτες γύρω από το μοσχάρι.
Ακουμπάμε με προσοχή πάνω στην ψημένη ζύμη, και βγάζουμε σιγά - σιγά την μεμβράνη.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο τόσο, όσο να σκεπάσει όλο το κομμάτι κρέατος.
Αλείφουμε τις άκρες με νερό και τσιμπάμε με τις άκρες της ψημένης ζύμης να κολλήσουν.
Με τα υπόλοιπα της ζύμης κάνουμε σχέδια που τα κολάμε με νερό.
Αλείφουμε με το δεύτερο αβγό, και ψήνουμε για 30΄-45΄περίπου ή ώσπου να ροδίσει.
Αφήνουμε να σταθεί και μετά σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Κεφτεδάκια με μανιτάρια!!

Υλικά: 450 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 αβγά
ψίχα από δύο ψωμάκια βουτηγμένη στο γάλα
40 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ζωμός κρέατος 
αλάτι 
λάδι

Τρόπος: Ανακατεύουμε τον κιμά, με τα αβγά, την ψίχα, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
Το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι με λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε σε δυνατό φούρνο για 5΄.
Βγάζουμε το πυρέξ, και απλώνουμε τα κεφτεδάκια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τον ζωμό και το σκεπάζουμε ξανά.
Ψήνουμε μέχρι να μείνει με το λάδι του, και να είναι ψημένα ρόδινα και μαλακά τα μανιτάρια με τα κεφτεδάκια.

Καλή σας όρεξη!!!