Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Κολοκυθόπιτα!!


Υλικά : 2 κιλά κίτρινο κολοκύθι τριμμένο
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας [ γίνεται ακόμα πιο νόστιμη με σπιτικό φύλλο]
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα


Τρόπος : Βάζουμε το κολοκύθι στο τρυπητό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τρίβουμε ελαφρά  με τα χέρια μας. Αφήνουμε να σταθεί για αρκετές ώρες, ώστε να στραγγίσει  το περισσότερο νερό  του. 
Το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε ένα- ένα λαδώνοντας τα, τα μισά φύλλα κρούστας.
Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να απλωθεί παντού, με την κυρτή μεριά ενός κουταλιού. 
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας ένα-ένα πάλι και λαδώνοντας το.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, χωρίζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. 
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή. 


Καλή σας όρεξη!!

Trifle με μαρμελάδα πορτοκάλι!


Υλικά : 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές κορν φλάουρ
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
2 κούπες ζεστό γάλα
1/2 κουταλάκι βανίλια


300 γρ σαβουαγιάρ
300 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
1/2 κούπα ψημένα και ψιλοκομμένα φουντούκια
2-3 κουταλιές Grand Marnier ή ρούμι
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
έξτρα φουντούκι τριμμένο για γαρνίρισμα


Τρόπος : Ετοιμάζουμε την κάσταρντ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αβγά και το ζεστό γάλα, και βράζουμε σε μπαιν μαρί ώσπου να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε και ανακατεύουμε την βανίλια.
Βάζουμε την κατσαρόλα για 2΄σε παγωμένο νερό και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε την κάσταρντ σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα να σταθεί στο ψυγείο. 
Κόβουμε τα σαβουαγιάρ σε κομμάτια και αραδιάζουμε τα μισά σε βαθύ μπολ.
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα ώσπου να λιώσει και περιχύνουμε τα σαβουαγιάρ με τη μισή ποσότητα. Πασπαλίζουμε με τα μισά φουντούκια και ραντίζουμε με το μισό ποτό.
Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη μισή κάσταρντ και καλύπτουμε την επιφάνεια. Συνεχίζουμε   την ίδια διαδικασία ακόμα μία φορά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ και καλύπτουμε με ροζέτες σαντιγύ όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι.
Τοποθετούμε στο ψυγείο.


Καλή σας όρεξη!!!

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Κρέπες από πολέντα!!

Υλικά : 150 γρ. πολέντα [χυλός από σιμιγδάλι]
1/2 κουταλάκι αλάτι
250 ml νερό
6 αβγά χτυπημένα
8 κουταλιές λάδι
2 πράσινες πιπεριές τσίλι
2 κουταλάκια λάδι από τσίλι
1 κουταλάκι νερό
400 γρ. σπανάκι φρέσκο
250 γρ. ρικότα
250 γρ. τσένταρ τριμμένο
1-2 κουταλάκια μπούκοβο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ταμπάσκο






Τρόπος : Βάζουμε την πολέντα σε ένα μπολ, με μια πρέζα αλάτι.
Σχηματίζουμε μια γούβα στο κέντρο και βάζουμε 4 αβγά και αρκετό νερό, να γίνει κουρκούτι.
Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό τηγανάκι ή σε μία κρεπιέρα, 1/2 κουταλάκι λάδι και βάζουμε 3 κουταλιές από το κουρκούτι.
Το απλώνουμε και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να τελειώσει ο χυλός μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Στο μπλέντερ ρίχνουμε το λάδι από τσίλι, και το νερό, και προσθέτουμε τις πιπεριές να γίνουν κομματάκια. Ρίχνουμε τα κομμάτια από το καθαρισμένο σπανάκι και αναμειγνύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, και προσθέτουμε τη ρικότα, το μισό τσένταρ, 2 αβγά, το πιπέρι  και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε σε κάθε κρέπα, 3 κουταλιές από το μείγμα και τυλίγουμε. Τις τοποθετούμε σε πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος. Όταν τελειώσουμε, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τσένταρ και ραντίζουμε με το ταμπάσκο. Ψήνουμε για 25΄.


Καλή σας όρεξη!!!

Λαχανάκια Βρυξελλών πικάντικα!!


Υλικά : 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών 
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλιές λάδι
150 γρ. παντσέτα χοιρινή ή μπέικον σε κομματάκια
1 Ιταλικό λουκάνικο χωρίς τη μεμβράνη θρυμματισμένο
2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες σε φέτες
αλάτι
λίγα σχινόπρασσα χοντροκομμένα


Τρόπος : Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 7΄-8΄ ώσπου να γίνουν τρυφερά. Στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ  τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο να πάρει χρυσαφί απόχρωση. Προσθέτουμε τη παντσέτα ή το μπέικον και το λουκάνικο. Σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα λαχανάκια και τις πιπεριές ανακατεύοντας συνεχώς.   
  Αλατίζουμε, καλύπτουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄.      
 Προσθέτουμε τα σχινόπρασσα και μαγειρεύουμε άλλο ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρονται ζεστά.


Καλή σας όρεξη!!!

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Πικάντικο καλαμάρι με μαιντανό!!

Υλικά : 8 καλαμάρια καθαρισμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
1-2 κουταλάκια μπούκοβο
4 κουταλιές λάδι
125 ml ξηρό λευκό κρασί
8 φέτες ψημένο ψωμί



Τρόπος : Σε τηγάνι σοτάρουμε  στο λάδι, το σκόρδο το μαιντανό και το μπούκοβο.
 Προσθέτουμε τα καλαμάρια και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2΄.
Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
Τοποθετούμε το ψημένο ψωμί σε πιάτα, από πάνω τα καλαμάρια και περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.


Καλή σας όρεξη!!

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Τάρτα με καραμελωμένα πορτοκάλια!


Υλικά : 4 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. σφολιάτα που έχουμε ξεπαγώσει


Τρόπος : Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα στρογγυλή.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να γίνει κρέμα και 
την απλώνουμε στη φόρμα.
Κόβουμε το πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε στη φόρμα
με τέτοιο τρόπο, ώστε μόλις να καλύπτει η μία την άλλη.
Καλύπτουμε με τη σφολιάτα και τρυπάμε με ένα πηρούνι.
Ψήνουμε για 25΄-30΄ώσπου να ροδίσει ελαφρά.
Μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί. Αν δεν έχει καραμελωθεί καλά, βάζουμε για λίγα λεπτά 
στο γκριλ.


Καλή σας όρεξη!!