Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Ισλί!!

Υλικά : Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια φυτίνη
μισό φλιτζάνι σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
1/2 φλιτζάνι γάλα
μισό λεμόνι
λίγη μαγειρική σόδα στη μύτη του κουταλιού


Για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια καρύδια χοντραλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρίφαλο


Για το σιρόπι :
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι


Τρόπος : Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε όλα τα υλικά και τελευταία τη σόδα διαλυμένη μέσα στο λεμόνι. Παίρνοντας από γύρω το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Δεν πρέπει να την παραζυμώσουμε γιατί τα ισλί θα γίνουν σφιχτά. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και το κάθε μέρος σε 10 μπαλάκια. 
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι στην παλάμη σαν φύλλο, και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Διπλώνουμε από τρεις μεριές επάνω από τη γέμιση να σχηματιστεί τρίγωνο.
Βάζουμε σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45΄περίπου ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τρυπάμε 3-4 φορές με χοντρή βελόνα ως τη γέμιση, σε διάφορα σημεία. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα, αλλά δεν πρέπει να βράσει πολύ, γι' αυτό το αφήνουμε μόνο 5΄. Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά ισλί, και τα αφήνουμε όλο τα βράδυ.
Την άλλη μέρα τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν. Τα ισλί πρέπει να είναι λίγο βρεγμένα με σιρόπι. Όταν απορροφήσουν το σιρόπι, είναι λίγο νωπά και τριφτά.




Καλή σας όρεξη!!

Σκορδάτο χοιρινό με κύμινο!!

Υλικά : 2 ψαρονέφρια
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
χυμός ενός λεμονιού
κύμινο
αλάτι
λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ


Τρόπος : Κόβουμε τα ψαρονέφρια σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού, και τα σοτάρουμε σε ζεστό λάδι. Αφού τα γυρίσουμε κι από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις ροδίσει σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. 
Ρίχνουμε αρκετό κύμινο και αλατίζουμε. Τέλος βάζουμε τόσο νερό, όσο να σκεπάσει το κρέας μας.
Μετά από 15΄διαλύουμε σε λίγο νερό το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στο φαγητό. Σβήνουμε αμέσως τη φωτιά και είναι έτοιμο. 
Συνοδεύεται με πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες.


Καλή σας όρεξη!!

Κοτόπιτα με πατάτα!

Υλικά : 1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 του ποτηριού νερό
1 αβγό 
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι λάδι


Γέμιση : 3/4 ανθότυρο
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
4 αβγά
πιπέρι
3 φιλετάκια κοτόπουλο
3 πατάτες μέτριες


1 κρόκος


Τρόπος : Ζυμώνουμε καλά το αλεύρι με το νερό, το αβγό, το αλάτι και το λάδι. Αφήνουμε για 10΄να ξεκουραστεί. Φτιάχνουμε σε κατσαρολάκι τη κρέμα με το γάλα, το βούτυρο, το κορν φλάουρ και τα 4 αβγά για τη γέμιση. Την αδειάζουμε σε πλαστική λεκάνη και προσθέτουμε το ανθότυρο και το πιπέρι. 
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Βράζουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο μαζί σε νερό, που έχουμε προσθέσει 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Λιώνουμε τις πατάτες και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην υπόλοιπη γέμιση. 
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το φύλλο. 
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα ανοιγμένο φύλλο και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Την απλώνουμε σε όλο το ταψί και σκεπάζουμε με το δεύτερο ανοιγμένο φύλλο.
Αλείφουμε με τον κρόκο αβγού όλη την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για 25΄περίπου στους 180 βαθμούς, τοποθετώντας το ταψί στον πάτο της κουζίνας για να ψηθεί καλά από πάνω και από κάτω.




Καλή σας όρεξη!!

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Πατατοσαλάτα!!

Υλικά : 4-5 πατάτες μέτριες
4 αβγά
4 κοτσάνια σέλερι ή σέλινο
αλάτι, πιπέρι
4-6 κουταλιές μαγιονέζα
1-2 κουταλιές μουστάρδα


Τρόπος : Βράζουμε τις πατάτες, και τα αβγά. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 
Ψιλοκόβουμε το σέλερι ή το σέλινο και τα αβγά και τα βάζουμε στο μπολ μαζί με τις πατάτες.
Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο αλάτι, πάνω στα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Αφήνουμε τη πατατοσαλάτα να κρυώσει εντελώς. Τα υλικά πρέπει να μην έχουν πολλή μαγιονέζα, παρά μόνο την απαραίτητη. Γι' αυτό την προσθέτουμε σταδιακά.
Βάζουμε τη πατατοσαλάτα στο ψυγείο, αφού τη γαρνίρουμε με φέτες αβγού.
Πρέπει να είναι κρύα πριν τη σερβίρουμε.


Καλή σας όρεξη!!

Πίτα με ντομάτες και τυριά!

Υλικά: 8-9 ντομάτες
1 πιπεριά πράσινη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. τυρί φέτα
200 γρ. κεφαλοτύρι
200 γρ. γραβιέρα
200 γρ. ανθότυρο
λίγο σουσάμι
βούτυρο


Τρόπος: Θρυμματίζουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ. Τρίβουμε τα υπόλοιπα τυριά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτοντας και τη πιπεριά ψιλοκομμένη.  Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες μετρίου πάχους, αφαιρώντας τα σπόρια. 
Λιώνουμε βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί. 
Αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα, ένα-ένα, βουτυρώνοντας ανάμεσα.
Πάνω από τα φύλλα βάζουμε μια στρώση ντομάτες, έπειτα τα μισά τυριά, ακόμα μια στρώση ντομάτες και το υπόλοιπο μείγμα τυριών. 
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, βουτυρώνουμε και από πάνω, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα.


Καλή σας όρεξη!!!

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Τάρτα με πράσα και κουκουνάρια!

Υλικά : 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
4 αβγά
8 κουταλιές λάδι
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια βούτυρο
1 κιλό πράσα σε λεπτές λωρίδες
8 κουταλιές γάλα
1/2 φλιτζάνι φέτα θρυψαλιασμένη
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι,πιπέρι




Τρόπος : Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 25 εκατ. 
Ανακατεύουμε σε μπολ τη κρέμα γάλακτος, 1 αβγό, λίγο αλάτι, και 3 κουταλιές από το λάδι.
Κρατάμε στην άκρη 1 κουταλιά αλεύρι και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το μπέικιν πάουντερ μέσα στο μείγμα της κρέμας. Ζυμώνουμε να ενωθούν, πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε δροσερό μέρος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα πράσα, να γίνουν διαφανή. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι που έχουμε κρατήσει, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Αφήνουμε να βράσουν, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, τα υπόλοιπα αβγά, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, τον μαϊντανό, και τα 2/3 από τα κουκουνάρια.
Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το ακουμπάμε στη φόρμα να σκεπάσει τη βάση και τα πλαϊνά της. 
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των πράσων, και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κουκουνάρια. 
Ψήνουμε για 40΄ώσπου να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει, και να σφίξει η γέμιση. 


Καλή σας όρεξη!!

Μοσχάρι με μανιτάρια!

Υλικά : 1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε κύβους
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλάκια λάδι
1/2 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ζωμό μοσχάρι
700 γρ. μανιτάρια
1 γιαούρτι 
αλάτι, πιπέρι


Τρόπος : Μέσα σε μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το πιπέρι, ανακατεύουμε κι έπειτα ρίχνουμε το κρέας να αλευρωθεί καλά απ'όλες τις πλευρές. 
Σε τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει κι αυτό. Αν θέλουμε ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι ζωμό για να μη κολλήσει. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και προσθέτουμε το αλάτι και τον υπόλοιπο ζωμό. 
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 30΄. 
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί, μέχρι να γίνει παχύρρευστο. 
Λίγο πριν το σερβίρουμε ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και ανακατεύουμε. 




Καλή σας όρεξη!!