Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Γαλοπούλα ψητή με γέμιση κάστανο και αρωματικά!

Υλικά: 1 γαλοπούλα 4 1/2 κιλά
100 γρ. βούτυρο
ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
1 λεμόνι σε λεπτές ροδέλες
4 κουταλάκια ζάχαρη

Γέμιση
1 κουταλιά λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
140 γρ. μπέικον σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
100 γρ. τρίμμα φρέσκου άσπρου ψωμιού
200 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μαιντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές βασιλικός ψιλοκομμένος
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
75 γρ. σιμιγδάλι
450 γρ. σάρκα από χοιρινά λουκάνικα
175 ml λευκό κρασί

Τρόπος : Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας πρώτα το λάδι να ζεσταθεί σε μεγάλο τηγάνι, για να τηγανίσουμε το μπέικον και το κρεμμύδι για 10΄. Στα 2 τελευταία λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο. 
Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Γεμίζουμε τη κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση, χωρίς να τη σπρώχνουμε πολύ προς τα μέσα, γιατί θα φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Τρίβουμε τη γαλοπούλα με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και τη βάζουμε να ψηθεί, χωρίς να τη σκεπάσουμε για 30΄.
Αλείφουμε με τους χυμούς του ψησίματος αρκετά συχνά. Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 45΄, αλείφοντας κάθε 30΄με τους χυμούς του ψησίματος ξανά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό και το ξύσμα των 2 λεμονιών μαζί με τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να γίνει κολλώδες μείγμα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε τη γαλοπούλα με το γλάσο του λεμονιού.
Σκεπάζουμε με τις ροδέλες του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 20΄-30΄ακόμα. 
Σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ''σταθεί'' η γαλοπούλα για 45΄.
Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

Καλή σας όρεξη!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου