Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Τσουρέκια αφράτα!!

Για να πετύχουμε τα τσουρέκια πρέπει, να προσθέσουμε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσουμε.


Υλικά : 2 κιλά αλεύρι δυνατό
200 γραμ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό [ 40 βαθμοί περίπου]
3 1/2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι 
βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή
4 κουταλιές ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουταλιές σπορέλαιο
10 αβγά
1 κούπα γάλα καυτό
1 1/4 βούτυρο λιωμένο ζεστό


Τρόπος : Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε πηχτό χυλό. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. 
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο.
Ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, σπάζοντας τους κρόκους των αβγών. 
Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλεύουμε με τα χέρια να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε έπειτα το αλεύρι σε δόσεις και το δουλεύουμε συνεχώς με τα χέρια μέχρι να υγρανθεί όλο.
Ύστερα παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες μας λίγο-λίγο και ρίχνοντας το πάνω στη ζύμη, τη διπλώνουμε πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε, μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Δεν περιμένουμε να απορροφηθεί όλο το βούτυρο πριν ρίξουμε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, [ 1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον].
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν, πιέζοντας με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ζυμώσουμε ξανά τη ζύμη, τη χωρίζουμε και πλάθουμε χοντρά κορδόνια. Πλέκουμε ανά τρία πλεξούδες, και τις αραδιάζουμε σε ταψί σε κάποια απόσταση η μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξούδες ή 6 μέτριες. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30΄περίπου. 
Αλείφουμε τις επιφάνειες με κρόκο αβγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 20΄-25΄ ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσουμε.
Προσοχή μην παραψηθούν γιατί στεγνώνουν γρήγορα.
Τα φυλάμε κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.


Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου